Välkommen

Ibland ger hemmablindheten vika och strimmor av färg lyser igenom det vardagsgrå. Det kan hända lika plötsligt som oväntat och kräver inget storslaget, varken alptoppar, solnedgångar eller öppna vidder. Miljön kan lika gärna vara snabbköpet, en stund på caféet, eller soffan i hemmets lugna vrå. Människor man möter, minnen från förr, något man läser, hör eller ser. Gnistor som tänder vardagsmagin. Som berör, inger en känsla, eller helt enkelt bara är roliga och får en att skratta. Försöker ibland fånga dem i ord. Bestämde mig för att kalla dessa små betraktelser Strofer. I all anspråkslöshet. Små fragment ur tillvaron som förhoppningsvis kan stå på egna ben.

Välkommen hit!

Staffan

 PS. Välkommen även att höra av Dig till staffan@staffansstrofer.se om du har funderingar kring inläggen. Flera av dem finns även på Facebook.

Här några exempel på “strofer”. Hela arkivet hittar Du här. Jag lägger till nya allteftersom andan faller på.

Hur det började

Hur blev det nu så här? Visst ställer man sig ibland frågan, inte anklagande eller uppfordrande, utan mer nyfiket, då man undrar hur något man ser eller upplever blev till. Senast hände det i Umeå förra helgen. Besöker dottern och vi söker tillsammans Umeås ursprung. Hur kom staden till världen?

Läs mer »

Upp till 13

Alla vi som var unga i Sverige på 70 och 80-talet vet vem han är. Ulf Elfving, han som ledde radioprogrammet Upp till 13. Programmet sändes i hela 20 år, så ganska många är vi också som fick vara med, prata med honom, besvara en fråga, och kanske, kanske vinna en skiva.

Läs mer »

Nollföreläsningen

Nollföreläsningen. Ett inslag med anor som återfinns på Sveriges alla tekniska högskolor. Då de nyblivna, ofta lite vilsna studenterna ska ges en skev och gärna skrämmande bild av vad de givit sig in på. Här en “låtsasnollas” referat inifrån en nollföreläsning i 80-talets Linköping

Läs mer »

Tony och Alberget

Om Tony, en liten flicka som föds i Västerås i början av 1890-talet. Om huset där Djurgårdens Idrottsförening strax därefter bildas. Och om Tonys och husets gemensamma resa genom 1900-talet.

Läs mer »