Stefan Zweigs sista verk

Stefan Zweig, en gång en av världens mest lästa författare, idag nästan bortglömd. Åren 1939-41 hyr Zweig ett hus i Petropolis i Brasilien där han skriver färdigt vad han vet ska bli hans sista verk.

Efter att Nazityskland har bränt hans böcker på bål, ser Zweig ingen annan råd än att leva i landsflykt.

Brasiliens president Vargas välkomnar Stefan på nåder, Trots att han är antisemit och Zweig är av judiskt ursprung så låter presidenten honom hållas på grund av Zweigs berömmelse. I ”Världen av igår” minns Zweig sitt älskade Europa som nu ligger i ruiner. Den 22 februari 1942, när sista sidan är skriven, väljer han och hustrun Charlotte Elisabeth Altmann att avsluta sina liv.

”Världen av igår” känns än mer aktuell idag än för några år sen, då litteraturvetaren Ingrid Elam berättade om Stefan Zweig och hans liv i “Stefan Zweig, musiken och världen av igår” och jag själv bidrog med några toner på pianot.

Märkligt och lite oväntat så vittnar sista raderna i Stefan Zweigs avskedsbrev om en smula hopp om en ljusare framtid. Och vi som sitter med facit i hand vet ju att ljusningen kom.

”Jag skickar en hälsning till alla mina vänner: Må de leva för att se gryningen efter denna långa natt. Jag, som är mest otålig, går före dem.”

Källa: Finns även som inlägg på Facebook.